Er vi i paradis?

Det kan føles sånn. Siden sist har vi forlatt Hammerfest og kommet oss gjennom det lange Sørøysundet. Åretakene har bydd på sjeldent vakre naturperler og vi har prøvd redningsdraktene for første gang.I godvær og medstrøm gikk det radig over fjorden mot Kårhamn. På alle bauger og kanter lå det naturidyller i flerfoldige varianter. Fra alpine, snøkledde tinder til irrgrønne øyer og trange fjorder. Inntrykkene trollbandt oss virkelig, og mang en gang undret vi om vi hadde kommet til paradis. Så vakkert det var!

Alle har vel hørt om TV-serien ”Steder der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Vi omdøper den herved til ”Steder der vi ikkje kan forstå at det ikkje bur fleire”. I en liten vik ytterst på Seiland ligger Kårhamn idyllisk til, skjermet for vind og uvær som måtte komme rasende inn Sørøysundet. I påvente av at det skulle fjære, tok vi noen timer på øyet i lyngen og høstet tips fra noen av værets 40 beboere, før vi igjen hev oss på tidevannet. På strømmen bar det videre ned langs Seiland, som for øvrig er norges 8. største øy.

I Bårdfjord tok vi vår første natt under åpen himmel på ruinene av en gamme fra farne tider. Med fantastisk utsikt mot Sørøysundet, fyrte vi bål og nøt nyfisket sei i blomsterenga.

Dagen derpå våknet vi med solen rett inn i soveposen og vår nabo havørnen, kongen over alle hav, gjorde morgengymnastikk i luftrommet over oss. Vinden hadde tiltatt og endret retning. Dette gjorde at dagens første etappe ble i korteste laget. I sterk vind kom vi bare en knapp kilometer av gårde, før vi måtte søke ly for været. Vi var nok en gang heldige. Odden Skarpstolen leverte en formidabel utsikt over Rogn- og Sørøysundet. I 25 grader la vi oss på det ytterste neset og sløvet i påvente av at vinden skulle gi seg. Fra soveposen fikk vi også se dypets hersker; en hval på tur blant de store dønningene.

Utpå kvelden stilnet det. Båten ble pakket i en fei og det bar mot Stjernøya. Vi hadde ikke gjort unna rare biten, før vinden igjen tok til i styrke og pisket opp sjøen rundt oss. Bleke om nebbet og klamme i grepet, så vi oss nødt til å ta på redningsdressene for første gang. Det gode var at det var lenge siden vi hadde gått i dress, så vi følte oss noe mer komfortable. Likevel var ikke hatten særlig høy der vi bakset av sted. I dette sundet møtes strømmer, hav og vind, og uforutsigbare forhold skapes. Under slike urolige forhold er det straks mer krevende å ro. Vi brukte vel halvannen time på å komme oss i le av Stjernøya, en distanse som ellers ville tatt oss en halvtime.

Etter medstrøm og en nydelig tur langs Stjernøya, slo vi oss ned på nok et sted fra en svunnen tid. Sennenes var enda en isolert plass med en utrolig beliggenhet på en odde i Sørstjernefjorden. Riktignok var byggene slått sønder av vær og vind, men vi kunne fornemme følelsen av hvordan det må ha vært å leve her. Vi blir ydmyke og fulle av forundring over disse stedene og menneskene som engang har bodd her. Med disse inntrykkene og omgitt av stupbratte fjell og grønne enger, fant vi roen ved leirbålet.

Med vinden i ryggen og følelsen av å utfordre grensene en smule, gikk turen videre for full fart til Sandland på vestsiden av Silda. Her ble vi tatt vel i mot av Steinar og Stina, som på forunderlig vis hadde lagt igjen en meget hyggelig invitasjon da båten lå til kai i Hammerfest. Vi tok dem på ordet og ble innlosjert i en egnebu omgjort til strøkne leilgheter. De to har virkelig lagt seg i selen og blåst nytt liv i et nedlagt fiskevær. Her satser de for fullt på fisketurisme. Syv velutrustede båter, fem leiligheter og endeløs gjestfrihet står klatre til å ta imot alle som jakter drømmen om storkveita og et liv utenfor allfarvei. Som navnet indikerer er Sandland en eneste lang, hvit sandtstrand. Her finnes Nord-Norges svar på Santa Monica beach, bare damene mangler. Vi takker dem for et fantastisk opphold og vil anbefale alle med snev av eventyrlyst å dra hit.

Steinar og Stina lånte oss to sykler, så tok i dag bena fatt og tråkket ut til det ytterste neset på Sandland der vi fikk panoramautsyn over neste etappe forbi Loppa.

Hammerfest-Sørøysundet-Sandland
This entry was posted in Hammerfest-Sørøysundet-Sandland. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *