Store fjorder og forlatte perler

Etter to dager vindfaste i Gjesvær, kom endelig sola tilbake og vi hev oss igjen på årene med kurs tilbake til Havøysund. Over enhver ønsketenkning lå havet speilblankt og vi kunne krysse Måsøyfjorden i bar overs. Vi noterte oss snart at slike forhold setter staute karer pris på!

Etter middag og en rask lur i Havøysund, la vi igjen utpå med stø kurs sørover. Storhavet viste seg fortsatt fra sin beste side og vi gjorde god fart mot dagens mål; Burstad. Da vi ved midnattstider nærmet oss Bustadneset, fikk vi snart kjenne hvordan lokale forhold påvirker fremgangen. Ned fra fjellet kom fallvindene hylende rett imot, og vi kjente snart at vi ble presset tilbake mot storhavet. Selv om vi var mektig slitne etter mange timers roing, var det ikke annet å gjøre enn å sette alle kluter til. Utmattet kunne vi omsider trekke båten på land i Burstad, en plass vi fort anerkjente som en guds perle på jord, i hvert fall for et par timer.

Burstad er en gammel bosetting i en idyllisk lagune midt i steinrøysa. Stedet oste av historie og hardt arbeid, og 50-tallets moter rådde fremdeles grunnen. Igjen et sted for deg som innimellom drømmer om å gi slipp på alt og begynne på nytt. Vi lar bildene tale for seg.

Ferden videre gikk over Revsbotn, nok et meget solid havstrekk. Med vinden inn fra nordvest, ble det mange tunge tak før det etter hvert løyet. Igjen kunne vi nyte bedre rytme og lengre tak, mens midnattssolen viste seg i horisonten. Godt slitne etter 6 timers roing nådde vi Myllingen, nordspissen av Kvaløya. Iht. tidevannstabellen skulle vi da hatt motstrøm, men som våre etter hvert lange armer satte pris på, var det igjen lokale forhold som avgjorde det hele. Kloss opptil land viste det seg å være en fin liten strøm vi kunne legge oss på. Nytt jungelord følger; ”Bare død fisk følger strømmen, men i robåt går det jammen fort”.

Mens strømmen bar oss mot Hammerfest, nøt vi det ubarmhjertige, men vakre landskapet bare en årelengde unna. En sløv sel holdt på å få en Oselver i hodet da vi forstyrret ham midt i middagsluren, men han skvatt unna på to meters hold. Omsider kunne vi se anlegget på Melkøya, og det slo oss hvilke ytterpunkter denne reisen vil vise oss; alt fra forlatte fiskevær til storindustri i løpet av en kveld på årene.

Vel fremme i Hammerfest klokken halv tre på natten krøp vi inn NCCs tilfeldig åpne grillhytte. Fasilitetene bar preg av hard festing, så vi flyttet fort over til Sofus Olsen med familie. Der ble det disket opp med ovnsbakt kveite, badstu og myke senger. Våre møre kropper nyter mildt sagt oppholdet. Tusen, tusen åretakk!


Gjesvær-Burstad-Hammerfest
This entry was posted in Gjesvær-Burstad-Hammerfest. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *