SOLID OPPVARMING OG 71° SEXY

To glade karer utenfor Knivskjellodden. Nordkapp i bakgrunnen.

Etter to dager med solid oppvarming peiste vi i går ut til Knivskjellodden og tilbake til Gjesvær under perfekte forhold. Vi har merket oss hvor utrolig rå og sexy naturen her oppe på 71° nord er. Med de første åretakene bak oss og stø kurs sørover regner vi eventyret for å være i gang. Det har skjedd mye rart siden vi reiste hjemmefra. For dere som er mer enn gjennomsnittlig interessert kan dere lese mer under. 

REISEN OPP, SOLID OPPVARMING, KOMME I POSISJON
Etter flyving, midnattshaiking, møter med klin gale laksefiskere, solformørkelse og masse styr, møttes våre to kommende romaskiner på Hurtigruten i Hammerfest torsdag morgen 2. juni. Første stopp var Havøysund der vi steg av til øredøvende jubel og korpsmusikk. Etter bare en time klappet MS Safir til kai og vi fikk endelig et stk. Oselver og mannskap gjenforent. Etter våre timer i loungen på Hurtigruten, må vi innrømme at båten virket både liten og puslete sammenlignet med storhavets voldsomme dimensjoner.

Utfordringen nå var å komme nærmest mulig Knivskjellodden (Europas nordligste punkt) for virkelig å begynne turen. Etter personlig guiding fra havnesjefen og møte med mange hjelpsomme sjeler, kom vi i kontakt med skoleinspektør Odd Møller som slepte oss til ”the beautiful town of Måsøy”. Ikke overraskende viste Måsøy seg å være et av de stedene der ingen skulle tru at nokon kunne bu særlig lenge, men der det allikevel meldte seg tanker og fantasier om å forlate byens kaffebarer og virkelig slå seg til ro.

Noen timer i et varmt venterom senere, satte vi oss i båten og tok våre første åretak retning Gjesvær. Som den observante leser vil se, er dette feil retning av hva vi egentlig skal! Vi ga til slutt pokker i å gjøre flere forsøk på å skaffe videre slep, og tok like gjerne de to første dagene som oppvarming. De vel 10 første nautiske over Måsøyfjorden gikk over all forventning. Havet var speilblankt, det var vindstille og midnattsolen hang i horisonten. Vi ankom Gjevær halv to på natten og fant fort ei åpen egnebu på kaia, der vi tok losji.

STØTET TIL KNIVSKJELLODDEN
Fredag viste seg snart å bli den store dagen. Vi lot det meste av bagasjen ligge igjen i vårt provisoriske hotell, mønstret på og satte i vei mot nordøst. Med værets velsignelse føltes det både bra og greit å fare av gårde i jevn rytme. Snart rundet vi Kyrkjeneset og Tunes. Der fikk vi for første gang Knivskjellodden midt imot, og ville av lyst la vi oss på årene så skummet fosset om baugen. Vi hadde turens startpunkt innenfor rekkevidde!

Vel utenfor Knivskjellodden så vi Nordkapp ruve et steinkast unna. Nordkapp var tiltrekkende, men utgangspunktet lå fast; Knivskjellodden er europas nordligste punkt! På slik en god dag duppet vi en god stund og koste oss med Nugatti og Nordishavet som nærmeste nabo. Som selskap hadde vi nordens papegøyer, alker, teister, havsule og havørn. De vel 8 nm tilbake til Gjesvær var drøye, men bød også på torskefangst og møte med selveste kveitenes oldemor. Som om roingen ikke var trening nok, hev Poppe seg inn i kampen og dro det han var god for, men kveita vant og dro av gårde med rubbel og bit.

Tilbake i Gjesvær var det torsk og poteter til middag. Etter en liten promenade i fiskekværet ble bi invitert på badstu hos stedets nessekonge. Med bjørkeris, massasjedusj og eteriske oljer ble det en fullkommen avslutning på første etappe mot sør.

I dag var det klar beskjed fra lokalbefolkningen; ”Det blir et hælvetes vær. Dokker må’kke finn på å dra utpå i dag!” I påvente av bedre tider blir det lokale kulturelle innslag når Hydrokoret synger opp i Gjesvær kirke.

Etter bare tre dager har vi allerede møtt mange hjelpsomme sjeler. Vi retter en stor takk til dem alle!

Bilder fra de siste tre dagene kan du se her

This entry was posted in Knivskjellodden-Gjesvær, Nyhetsbrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *